Het fundament van samenwerken

Op 23 september was het dan zover; de workshop ‘Het fundament van Samenwerken’ voor vrijwilligers vanuit de Vrijwilligers Centrale Utrecht gaat eindelijk door. Het coronavirus heeft het afgelopen halfjaar ook deze workshop in zijn greep en wordt diverse malen uitgesteld. Maar nu is het dan zover. 

Het geven van trainingen en workshops is in 2020 radicaal veranderd. Was eerst alles face-to-face of klassikaal, blijken er toch heel veel meer mogelijkheden te zijn. De afgelopen maanden heeft onze branche een transitie doorgemaakt naar digitale leeromgevingen als; Zoom, Teams, Skype enz. Hier zijn wij inmiddels helemaal vertrouwd mee geraakt en daardoor bieden wij onze reguliere dienstverlening nu ook via deze digitale wereld aan bij diverse klanten. En we mogen echt concluderen dat dit ons goed af gaat.

Maar wat een verademing is het om na een half jaar weer deelnemers aan een workshop recht in de ogen te kunnen kijken of non-verbale signalen te zien. Nee, handen schudden doen we niet, maar oogcontact zeker wel. En dat hebben we gemist de afgelopen periode.

Hoe je het wendt of keert. Samenwerken met anderen gaat makkelijker als je dichter bij elkaar bent; iedere vorm van samenwerking start immers met het leggen van contact en het maken van een wederzijdse verbinding. Digitale toepassingen vergroten de mogelijkheden om snel ‘dicht bij elkaar te zijn’. Hierdoor kunnen zaken snel besproken of inzichtelijk gemaakt worden door je scherm met de anderen te delen. Dit moeten we omarmen en gebruiken in dit contact met anderen. We moeten accepteren dat we de komende maanden op deze manier met elkaar moeten samenwerken en er niet tegen vechten. Gebruik de mogelijkheden en ondersteun elkaar erin. En dat is dan letterlijk het fundament onder iedere samenwerking.

 

Delen:

Diensten